Tsarens soldater
De tidiga skedena av Finlands judiska trossamfund har nära anknytning till Ryska kejsardömets värnpliktspolitik. Enligt lagen som fästes av Nikolai I år 1827 skulle judarna tjäna sin värnplikt i den ryska armén. På så sätt anlände det judiska soldater till Finland ända sedan 1830-talet. Det är känt att det bodde några judar i Finland före det även om grundlagen som gällde under Sveriges herravälde förbjöd judar att bosätta sig i Finland.
Tack vare lagen som stipulerades 1858 fick de soldater som tjänstgjort till slut sin värnplikt i den ryska armén bli bosatta på sina betjäningsorter. På så sätt lade de judiska soldaterna med sina familjer grunden till vårt lands judiska trossamfund.
Den ryska militärpolitiken hade även en beklämmande nackdel - de yngsta rekryterna var barn som hade rövats från sina föräldrar och skickats till militärskolor. Som myndiga tillträdde dessa sk. kantonister sin militärtjänst som kunde vara 25 år. Kantonistsystemet avskaffades år 1856 och soldaternas militärtjänstgöring förkortades avsevärt. Judiska soldater tjänstgjorde i Finland ända tills den ryska revolutionen.