• Utställningen |
  • Terminologi
  • Historia
    • Tsarens soldater
    • Medborgerliga rättigheter
    • Det andra världskriget
    • Antisemitismen
    • Holocausten
    • Sionismen
  • Trossamfunden
    • Städerna
    • Synagogorna
    • Begravningsplatserna
    • Näringsgrenarna
    • Språk
    • Skolorna
  • Människorna
    • Ursprung
    • Familjen
    • Ansikten
    • Livsföring
    • Fritid
    • Minnen
  • Religionen
    • Traditioner
    • Välgörenhet
    • Rabbinerna
    • Den liturgiska musiken
    • Föremål
    • Mattraditioner
  • Kultur
    • De sionistiska föreningarna
    • Ungdomsföreningarna
    • Idrott
    • Musik
    • Litteratur
    • Teater
  • Religionen
  • Mattraditioner

Mattraditioner


Den judiska kulturens mattraditioner har sina rötter i de religiösa kosher-reglerna. Judarna som bosatte sig i Finland försökte ordna utbudet av kosherkött genom att rekrytera personer specialiserade i kosherslakt till församlingen. Församlingen hade även egna bagare vilka bakade shabatbröden, challot, samt matsa som används i stället för bröd under den judiska påsken, Pesach.

De finska judarna hämtade med sig sina mattraditioner från den litauiska judiska kulturkretsens områden. Ett bevis av detta är att man i Finland inte tillsätter socker i gefilte fish, som serveras på shabat såsom man gör enligt den polska judiska traditionen. I Finland har det även uppstått några lokala variationer, t.ex. de bakverken som serveras på Purim, homentashen, fylls med plommon i stället för vallmofrön.

        Användarättigheter © 2009 Judiska församlingen i Helsingfors | Partners | Användarvillkor