Traditionerna
De finska judarna levde i stort sett enligt samma traditionella livsstil de levt enligt i de judiska städerna shtetls i Östeuropa. Det dagliga livet kretsade kring hemmet, synagogan och arbetet. För männen var de i dagliga bönstunderena vid synagogan eller i mindre bönhus viktiga. Kvinnornas centrala uppgift var att upprätthålla hemmet samt förberedelserna för Shabat. En viktig del av det religiösa livet för kvinnorna var det månatliga besöket till mikve, ritualbadet.
Under 1800-talet och även i början på 1900-talet klädde sig de religiösa judarna i traditionella östeuropeiska dräkter dvs. långa kappor, vilka på jiddisch kallades kapot, samt hattar. På Shabat användens sobelskinnshatten, shtreimeln. Några av männen hade dessutom långa skägg. Den typiska religiösa beteckningen klädseln hos kvinnor var en peruk.
Under tiden mellan världskrigen fanns det endast få spår kvar av den traditionella klädseln. Judarna klädde sig i enlighet med det nyaste stadsmodet och männen bar inte mera skägg. Se ansikten!