Sionismen
I december 1906 samlades cirka åttio representanter för Rysslands sionister i Helsingfors för en sex dagar lång konferens. Konferensens manifestation, Helsingfors-programmet, förenade politisk aktivism till förmån av den blivande judiska staten och det praktiska arbetet såväl i det sk. Palestina som i diasporan. Det var även nytt att uppmana judiska samfund att stå upp för sina rätter i de länder judarna bodde i.
Senare hade Helsingfors-programmet en stark inverkan i framför allt Österrike, Polen, de Baltiska staterna och Finland. Under de första åren av självständighet grundades flera sionistiska föreningar.
Flera kända sionistledare besökte Finland på sina talturnéer - Wladimir Jabotinsky besökte Helsingfors en gång till år 1939 då han var bjuden av Sionistförbundet Hazohar, som representerade högerinriktning.
Staten Israel som grundades år 1948 hade även en stor inverkan på livet för judarna som levde i diasporan. Judarna i Helsingfors koncentrerade sig på att stöda den unga judiska staten - medel samlades för understödsobjekt och närmare trettio finska judar kämpade i Israels självständighetskrig. Intresset för att studera hebreiska växte och tiotals ungdomar flyttade från Finland till Israel.