Sionistiyhdistykset
Sionististen yhdistysten varhaisvaiheista Suomessa tiedetään vähän. Vuonna 1906, kun Helsingissä järjestettiin Venäjän sionistien III kongressi, toimi Helsingissä Kodima -niminen yhdistys.
Varsinainen sionististen yhdistysten rynnistys koitti vasta maailmansotien välisenä aikana. Tuolloin Suomen juutalaisten yhteisöjen kokoon nähden perustettiin yllättävän monia yhdistyksiä. Osan näistä voidaan sanoa toimineen puhtaasti poliittiselta pohjalta – ne kävivät keskustelua sionismin poliittisista linjauksista ja hoitivat maahanmuuttoa Palestiinaan. Toiset yhdistykset keskittyivät enemmän nuoriso- ja kulttuuritoimintaan. Keskeisiä olivat myös sionistiset avustusjärjestöt kuten Keren Kajemeth le-Israel, Keren Hajesod ja kansainvälinen naisten sionistijärjestö WIZO, jotka keräsivät varoja Palestiinan juutalaisyhdyskunnille. Vuonna 1932 perustettiin Suomeen sionististen järjestöjen keskusliitto Hamerkas Hazioni b’Finland.
Valtaosa Suomen sionisteista edusti maltillista keskustalaislinjaa, joskin myös oikeistolais- ja vasemmistolaissionistisia yhdistyksiä oli olemassa. Mielenkiintoista on, että Suomessa ei tiettävästi ollut lainkaan järjestäytynyttä sionismin vastaista vasemmistoa.