Alkuperä
Suurin osa juutalaisista sotilaista ja heidän perheistään oli peräisin Liettuan, Valkovenäjän ja Koillis-Puolan alueen kuvernementeista. Tästä todistavat poliisien passiluetteloiden syntymä- ja kotipaikkatiedot sekä Suomen juutalaisten aikoinaan puhuma jiddishin murre, joka on lähellä nk. Liettuan jiddishiä. Puolasta ja Ukrainasta tulleet juutalaiset ovat olleet vähemmistössä.
Sotilaiden puolisot tulivat joko sotilaiden mukana tai heidät kutsuttiin Suomeen. Järjestetyt avioliitot, jiddishiksi shidekh olivat yleisiä. Näissä käytettiin paljon henkilökohtaisia kontakteja. Kerrotaan jopa, että shtetleistä lähetettiin aikoinaan vaunuilla naimattomia naisia, joista miehet saivat valita mieleisensä.
Juutalaisten asema autonomisessa Suomessa oli vaikea. Monia juutalaisia karkotettiin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Jotkut muuttivat Amerikkaan paremman elämän toivossa. Venäjän vallankumouksen jälkeen Suomeen kautta muutti paljon juutalaisia länteen. 1920-luvulta lähtien alkoi myös maastamuutto ”Israelin maahan”.